arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up bubble bubbles enlarge facebook heart home instagram linkedin loop2 menu twitter youtube Kuukausi: maaliskuu 2016 | Leijonaa mä metsästän
Valikko

Kadonnut viikonloppu

Niihaman retkeilymaja TampereHiihtolatu Tampereella Niihaman retkeilymajan vieressä

Päätellen Instagram-virrastani normaalit ihmiset urheilevat paljon ja rentoutuvat viikonloppuisin syömällä aamupalan hienosti katettuna ja kävellen järven jäällä kauniissa talvisäässä. Teemaan toki kuuluvat hashtagit #slowmornings #lazysunday #homesweethome

Ida pohti blogissaan pääsiäisen merkitystä eri aikoina ja samaistuin ilmaisuun ”yrittäjänä [se] ei [merkinnyt] oikeastaan mitään töiden venyessä pyhäpäivillekin”. Valitettavasti pyhäpäivät ja viikonloput ovat viime aikoina tarkoittaneet minulle lähinnä kieltoa soittaa työasioissa ihmisille. Viikonloppuna en ole oikeastaan sen rentoutuneempi kuin arkenakaan. Saan ehkä vähemmän aikaiseksi kuin arkena, mutta poden siitä valtavaa syyllisyyden tuntoa. Olen havainnut tämän ongelman jo useita viikonloppuja sitten, mutta en ole löytänyt ratkaisua. Missä se viikonloppufiilis lymyilee?

niihamajärvi_niihama_tampere_järvenjää_talvi_1Niihamajärvi Tampere

En sitten tiedä, oliko kyseessä sopiva sekoitus kevätaurinkoa, valmistuneita hommia ja innostusta uusista suunnitelmista, mutta viime viikonloppuna koin jonkinlaisen valaistumisen rentoutumisen suhteen. Jostain hiipi kummallisen kevyt olo ja kuulin Niihaman retkeilymajan kutsun. Olen asunut Tampereella seitsemän vuotta, enkä ole koskaan käynyt Niihamassa. Olen vain kuullut, että se on ihana paikka. Napattiin siis Lidlin paistopisteeltä evästä matkaan (ei maksettu mainos vaan ihan puhdas croissantriippuvuus) ja hurautettiin pelkkä osoite tiedossa kohti Niihamaa.

Niihaman retkeilymaja Niihamajärvi ja Niihaman retkeilymaja

Vastassa oli metsän keskellä pikkuinen järvi ja pikkuinen tupa sekä paljon hiihtäjiä. Koira odotteli pihassa makkarajämiä ja kissa livahti sisälle samalla ovenavauksella kanssamme. Suksia meillä ei ollut. En edes omista sellaisia. Se ei kuitenkaan estänyt syömästä makkaran puolikasta ja nauttimasta metsistä ympärillä. Miksi tällaisia reissuja ei tule tehtyä? Kerrostalohelvetin keskeltä on kuitenkin aika lyhyt matka luontoon ja olo helpottuu hetkessä. Niihaman majassa on kahvio auki joka päivä 10-20 ja lähettyviltä löytyy kota makkaroiden paistamiseen, pulkkamäki, hiihtoladut ja napakelkka. Nauroin itsekin ääneen nähdessäni kahden pienen hurjapäätytön istuvan napakelkan kyydissä aurinkolasit päässä. Voi sitä naurun ja innostuksen määrää! Välillä lensivät kyydistä, mutta se ei tuntunut menoa haittaavan. Vastaan tuli myös pariskunta suksilla ison pajunkissakimpun kanssa. Olivat löytäneet hyvän paikan, missä oli oksat täynnä pajunkissoja. Aloin jopa miettiä, kuinka kiva olisi omistaa sukset. En uskonut tuntevani näin vielä ainakaan kymmeneen vuoteen. Mitä täällä tapahtuu?

Niihaman retkeilymaja ja kissa Niihaman retkeilymaja ja kissaMakkaranpaistopaikka Niihama TampereMakkaranpaistopaikka Niihama Tampere

Päätimme hurauttaa vielä Siilinkarille. Siinä on jälleen toinen tamperelaisille tuttu paikka, joka oli omalla kohdalla vielä kokematta. Jätimme auton Mustalahden satamaan ja käppäilimme kohti Siilinkarin majakkaa. Matkaa on noin 1,2 kilometriä. Jäällä oli paljon erilaisia sunnuntainviettäjiä. Oli koiria, pyöräilijöitä, kävelijöitä, luistelijoita. Perheitä, pariskuntia, urheilijoita, lapsia, nuoria ja vanhoja. Itse katselin ensimmäistä kertaa kaupunkia jään päältä vähän kauempaa. Särkänniemikin toi aivan erilaiset mielleyhtymät jään ja lumen ympäröimänä. Siellä se vuoristorata nöyrästi odottelee lämpimämpiä kelejä.

Särkänniemi talvella / Mustalahden satama / TampereSärkänniemi talvella / Mustalahden satama / TampereSärkänniemi talvella / Mustalahden satama / TampereKävely kohti SiilinkariaKoira ja pyöräilijät NäsijärvelläSiilinkari Tampere

Viime aikoina on tullut tehtyä paljon töitä kotoa käsin ja viikonloppuisin meinaa olla olo kuin olisi unohtanut itsensä työpaikalle. Tuntuu, että pitää lähteä jonnekin arjesta poikkeaviin maisemiin, jotta sielu oikeasti lepää. Järven jäällä seisominen tuo omalla kohdalla mieleen lakeusmaisemat, joissa kasvoin. Tulee levollinen olo, kun näkee kauas. Ehkä sen vuoksi mereenkin rakastuin, vaikka pidänkin vettä yleisesti ottaen pelottavana elementtinä.

Siilinkari TampereSiilinkari TampereSiilinkari TampereSiilinkari Tampere

Tältäkö siis muista tuntuu viikonloppuisin? Työt hädin tuskin kävivät mielessä ja olo oli kevyt ja onnellinen. Aika tuntui riittävän vaikka mihin ja kaikin puolin oli levännyt ja energinen olo. Voisiko tämä olla jotain pysyvää vai yhden viikonlopun ihme? Kadonnut viikonloppu tuntui löytyvän Näsijärven jäältä.

Nyt lähden etsimään sitä Meri-Porin maisemista. Nauttikaahan pääsiäisestä. Sieltä se kevät näyttää tulevan.

Siilinkari TampereSiilinkari TampereSiilinkari Tampere Siilinkari Tampere

PS. Ilmeisesti Mustalahden sataman railo on jo sen verran suuri, että sitä kautta ei kannata Siilinkarille lähteä. Uutinen aiheesta löytyy täältä.

 

ENG. // Found some peace from beautiful winter Tampere. Niihama cabin and Siilinkari are definitely worth visiting.

Lue myös

Syntymäpäivän ajatukset

Täytin tänään 26 vuotta. Kaunis luku. Parillinen. Sen sijaan, että pohtisin nyt elämääni tähän mennessä tai toiveita seuraavasta vuodesta, kokosin päivän aikana mieleeni nousseita satunnaisia ajatuksia yhteen.

fazer_cafe_aamupala_tamperekoira_nukkuu_tietokone_työergonomiakääpiöbullterrieri_leikkii

♦ Fazer Cafén aamupala on juuri sopiva aloitus syntymäpäivälle.

♦ Koira on yleensä uskomattoman onnellinen ja tyytyväinen, kun se saa nukkua sylissä. Sillä ei ole väliä, vaikka asento olisi molemmille erittäin hankala ja epämukava. Omasta työnteostani ei tule mitään ja koira ei saa edes oikeasti nukuttua, kun meinaa koko ajan pudota. Se ei kuitenkaan haittaa.

♦ Lattialla nukkuessa tuo otus saa oman kuononsa ihan punaiseksi.

♦ En osaa tehdä hyviä soittolistoja.

ekirja_verotus_kawasaki_art_of_the_start_hinnoittelu

♦ E-kirjojen verotuksessa on jotain pahasti pielessä. Haluaisin ostaa Guy Kawasakin Art of the Start 2.0 -kirjan. Hinta ”perinteisenä” kirjana joko 22,60 euroa tai 13,60 euroa. E-kirjana sama kirja maksaa 47,50 euroa. Saaneen toistaa: 47,50 euroa!! Olen tätä ennenkin ihmetellyt ja silloin selitykseksi sanottiin mm. verotus. Tekisi mieli paneutua aiheiseeen tarkemminkin. Tässä voisi olla ainesta blogitekstiin.

timo_vihavainen_vladimir_suuresta_putiniin_kirjahaaste

♦ Kirjoittelin viime vuoden puolella kuluttamisesta, rahasta ja tavarasta. Näitä pähkäillessä olen päätynyt suosimaan e-kirjoja sekä kirjojen lainaamista. Nyt kuitenkin kaipasin jotenkin eroa teknologiasta, joten ostin sitten synttärilahjarahalla kirjoja itselleni. Täytyy säilyttää tasapaino elämässä, joten Venäjän historia ja Harry Potter sopivat mainiosti yhteen.

kirjahaaste_harry_potter_kansidesign_kirjan_kansi harry_potter_kirjahaaste_kansidesign_graafinen_suunnitteluharry_potter_kirjahaaste_kansidesign_graafinen_suunnittelu_takakansi

♦ Näissä englanninkielisissä Pottereissa on niin upeat kannet, että tekisi mieli kehystää seinälle. Hauska sattuma, että tuon tokan kirjan ensimmäinen kappale on nimeltään The Worst Birthday.


♦ Soittolista tehty harhaillen ja siinä ei sitten ole oikein mitään järkeä. Heitinpä julkiseksi niin voitte sitten kaikki yhdessä fiilistellä tätä suurta merkkipäivää kuunnellen musiikkia, joka ei sovi samalle soittolistalle.

♦ Iron Maidenin Dream of Mirrors (Rock in Rio) on aina vaan uskomattoman kaunista kuultavaa. Pidän siitä, kuinka se ei herätä muistoja kenestäkään muista ihmisistä tai tilanteista.

♦ Haaveilen sihteeristä, joka selvittäisi kaikki vakuutus- ja pankkiasiat puolestani.

♥ En osaa vieläkään potea minkäänlaista ikäkriisiä. Joka vuosi syntymäpäivä tarkoittaa minulle innostusta tulevasta vuodesta ja onnea kaikesta, mitä tähän mennessä olen saavuttanut. Tärkeintä päivässä on se, että joku muistaa minut. Niin on tosiaan tänään ollut. Kiitos kaikesta rakkaudesta ystävät. On ollut lämpöinen fiilis koko päivän.

Selina Kustula

 

Lue myös

Naistenpäivä Venäjällä

Naistenpäivä Venäjällä - kuva Pietarista Singer-kahvilasta / -kirjakaupasta

Naistenpäivästä tulee aina mieleen Pietari ja Venäjä. Siellä juhlinta tuntui jatkuvan useita päiviä ja kaupoista naiset saivat kukkia. Ja naistenpäivä on tottakai vapaapäivä. Jos se osuu viikonlopulle, tehdään maanantaista vapaa. Ihmettelin myös naistenpäiväkortteja, joita siellä näki myytävän.

Kukkia tuntui tosiaan saavan niin monesta paikkaa, että kadullakin niitä oli jätetty sinne tänne. Piti oikein tarkistaa, että nämä kuvat on otettu kaksi päivää naistenpäivän jälkeen ja sain silloinkin Singer-kirjakaupasta tulppaaneja lähtiessäni.

Hassua. Tulipa kyllä Pietari-ikävä tämän juhlapäivän ansiosta. Tälle keväälle ei reissua poikkeuksellisesti ole luvassa, mutta ehkä saan vielä tämän vuoden puolella edes pikavisiitin tehtyä.

Naistenpäivä Pietarissa Venäjällä
Women’s Day flowers in St. Petersburg Russia
Naistenpäivä Venäjällä
Women’s Day cards in Russia (Singer book store & café)
Naistenpäivä Venäjällä - blinejä ja kaviaari
Russian blinis in Singer café on Women’s Day

 

Lue myös

Vakavasti otettava ammattilainen

Halusin nyt tähän maanantaiaamuun sanoa yksinkertaisen asian. Ihmiset, antakaa persoonan näkyä ja unohtakaa välillä se oman imagon tarkka rakentaminen. Kyllä siellä työpaikoillakin puhutaan kahvitauolla muustakin kuin työstä ja alan uusimmista tuulista. Se tekee ihan hyvää ihmiselle. Saa se muukin elämä näkyä myös sosiaalisessa mediassa – ja siis ihan julkisesti kaikelle kansalle.

Usein jutellessani työnhakijoiden kanssa sosiaalisesta mediasta, LinkedInistä ja blogeista, nousee esiin ajatus siitä, mitä potentiaalinen työnantaja ajattelee. Mitä jos pomoni näkee päivitykseni? Mitä jos en ajattelekaan samoin 10 vuoden päästä ja joku lukee kirjoitukseni? Mitä jos joku todistaa ajatukseni ihan tyhmiksi? Mitä jos menen työhaastatteluun ja haastattelija on googlettanut minut ja ensivaikutelma onkin jotain muuta kuin vakavasti otettava ammattilainen?

kirjoittaminen sosiaalinen media twitter henkilöbrändi

Niin mitäpä jos. Toisaalta voikin olla niin, että juuri sen vuoksi jäät mieleen. Olet muutakin kuin jaettuja artikkeleita ja toistettuja tarinoita. Tänään Twitter ilmoitti minulle, että moni seuraamani henkilö on tykännyt Sisko Savonlahden twiitistä. Kyseessä oli aitoa iloa tihkuva twiitti tädiksi tulemisesta. Tsekkasin Siskon tilinkin. Minulle ennestään tuntematon ammattilainen, jonka profiilikuvassa oli banaani naamalla. Jäi mieleen ja sai myös kurkkaamaan blogiin, jonka linkki Twitter-profiilissa oli. Siellä aito persoona näkyi myös elämänmakuisessa tekstissä, joka kävi käytännössä läpi puhelinkeskustelun samalla summaten kirjoittamisen tuskaa.

”Mä sanoin, että kirjotan sinne vähintään kerran viikossa ja sitten aloin sanoa, että kirjotan sinne vähintään kerran kuukaudessa ja hyvä on, nyt on mennyt kaks kuukautta kun sinne kirjotin viimeks ja sekin kirjotus oli täyttä paskaa mutta silti! Etkö sä tajua, että kynnys kirjottaa uus juttu kasvaa koko ajan, se kasvaa tälläkin hetkellä ja mua ahistaa koko ajan enemmän! MUA AHISTAA! Se sivu on siellä ja odottaa, että sinne ilmestyis jotain mahtavaa, joten nytkö mä sitten alan yhtäkkiä kirjottaa sinne, miltä musta tuntuu?! Kirjotan sinne, että mä oon kilahtamassa ja sitten kaiken maailman päätoimittajat eksyy lukemaan sen tekstin ja ne ajattelee, että jaaha, ton sekopään juttuja me ei ainakaan osteta tähän lehteen enää ikinä! Ne kyselee toimituskokouksissa toisiltaan: ’Luitteko sen Siskon nettisivuilta sen tekstin?’ ja huokailee, että voi hyvä jumala mikä hullu se on! ’Sääliksi käy kun vapaalla toimittajalla menee noin huonosti.’ Sitäkö sä haluat?! Sehän olis ammatillinen itsemurha! Minkälainen ystävä edes ehdottaa tollasta?! ’Kirjota miltä susta tuntuu’!? Minkälainen ihminen sä oikein olet?!”

Se Siskon teksti, joka ei huokunut vakavasti otettavan ammattilaisen vakavuutta, sai minut kirjoittajana samaistumaan (ja lukijana nauramaan). Kirjoittamisen kynnys nousee entistä korkeammaksi, jos kirjoittamista lykkää. Vähän niin kuin salilla käyminen. Itsekin ajattelin aluksi, että olisi hienoa kirjoittaa blogia, jossa otan älykkäästi kantaa polttaviin kysymyksiin ja nostan esiin uusia näkökantoja herättäen keskustelua. Ehkä välillä niinkin, mutta mikäli kirjoittaisin vain silloin, kun on mahtipontista sanottavaa, en saisi varmaan sitäkään kirjoitettua. Kirjoittamalla kirjoittamisen ilosta erilaisista asioista, tästä tulee tapa ja sitten kun on oikeasti isommin sanottavaa se ei mene sanojen takelteluksi. Sitä paitsi, mikä minä olen sanomaan, mikä lukijoitani kiinnostaa tai mikä kenellekin on ”painavaa” tai ”tärkeää” asiaa.

Olkaa siis hulluja ja puhukaa hölmöistäkin asioista. Tuskin Siskokaan olisi jäänyt samalla tavalla mieleen, jos ei olisi ollut persoona pelissä kaikissa väreissä.

Lue myös

Maineensa veroinen Basilikan vesisäiliö

Vihdoin pääsen jakamaan yhden suosikeistani Istanbulin reissulta: Basilikan vesisäiliön!

Yerebatan Sarayi / Basilikan vesisäiliö

Osoite Yerebatan Cad. 13. 13
Sisäänpääsy 20 tl (nykyisellä kurssilla noin 6 euroa)
Raitiovaunulla pääsee aivan viereen.

Olin kuullut paljon kehuja Basilikan vesisäiliöstä. Se on 500-luvulla Istanbulissa toiminut maanalainen vesisäiliö. Tarkoitus oli nähdä se jo ensimmäisenä päivänä, mutta matkanvarrella oli niin paljon nähtävää, ettemme päässeet sinne asti ennen iltaa.

istanbul basilikan vesisäiliö turkki nähtävyydet

Suuntasimmekin toisena päivänä heti ensimmäisenä Yerebatan Sarayi’in eli tuttavallisemmin Basilikan vesisäiliöön. Sisäänpääsy oli 20 ”markkaa” eli noin 6 euroa. Todellakin sen arvoista! Vesisäiliössä soi rauhallinen musiikki, kalat ihmettelivät turisteja, ilma oli kosteaa ja viileää ja tila hienosti valaistu. Basilikan vesisäiliö on suosittu kuvauspaikka ja siellä on kuvattu ainakin James Bondiin kohtaus 60-luvulla From Russia with Love -elokuvaan. Tällä kertaa säiliössä vallitsi hyvinkin rento tunnelma, kun ihmisiäkin oli hyvin vähän.

Naureskelin kamerani näkevän tilan positiivisella tavalla eri tavoin kuin minä. Todellisuudessa siis näkymä oli hyvin pimeä, joten näette näistä kuvista ehkä hieman enemmän kuin paikan päällä näki.

Must see in Istanbul!

istanbul nähtävyydet turkki basilikan vesisäiliö istanbul nähtävyydet turkki basilikan vesisäiliö

Binbirdirek Sarnici

Osoite Imram Öktem Cad 4
Sisäänpääsy 10 tl (nykyisellä kurssilla noin 3 euroa)
Sultanahmetissa, missä tunnetuimmat nähtävyydet lähekkäin.

Lähellä Basilikan vesisäiliötä oli myös 300-luvulta lähtöisin oleva 1001 pylvään vesisäiliö (Binbirdirek Sarnici), jossa on oikeasti vain 224 pylvästä. Top10 Istanbul -kirjan mukaan siellä on normaalisti kahviloita, musiikkiesityksiä ja tapahtumia. Luultavasti sesongin ulkopuolisesta ajankohdastamme johtuen, siellä ei ollut yhtään mitään tai ketään. Tyhjyyttä humiseva säiliö, jossa yksi paikallinen pappa ohjasi katosta valuvia vesiä kulkemaan köysiä pitkin vesisankoihin.

Istanbul Binbirdirek Sarnici / nähtävyydet#selinamatkustaa

 

ENG. Yerebatan Sarayi (Basilica Cistern) is definitely must-see in Istanbul, Turkey. Breathtaking, beautiful, peaceful. Only 6 euros entrance fee. 

PICS. Selina Kustula. Pictures of me Aleksi Seppä.

 

Lue myös